Про те як українці кавуни визволяли  5/5 (1)

– Так ви вже пробували кавун (херсонський), чи ні? – запитали в пана президента. 
– Ні, ще не пробував кавун. Дуже хочеться. А є? – відповів президент Зеленський.

Це відео можна знайти тут. А далі буде моя думка щодо визволення кавунів. 

Недавно звільнили Херсон, з чим я всіх вітаю. Це дійсно надзвичайно крута подія, яка, певно, порадувала багатьох українців. Наші захисники неймовірні, і ми всі їх обожнюємо.

Але я не про це. А про новий супер-символ Херсона – кавун. Люди ніби подуріли. Ці кавуни почали з’являтися усюди. Звісно, херсонські кавуни – це те, що уособлює місто. Це те, чого не вистачало українцям цього літа. Дехто з нас навіть не куштував кавуна, настільки без херсонських погано. Але, як на мене, з цим образом трошки переборщили. 

Низка українських ЗМІ в Телеграмі змінили аватарки під кавунову тематику. Багато блогерів висталяли кавун в історії в Інстаграм. Та що там, навіть не блогерів, звичайних громадян. Вони ніби підримали таким чином звільнення Херсона, висловили свою радість за це. Але чи не забагато цього всього?  

Знаєте, мені це нагадує ситуацію з надзвичайно відомою фразою «Руский воєнний корабль іди…». Ну, ви зрозуміли. Її настільки часто форсили, що вже просто нестерпно це слухати. Я не сперечаюся, це дійсно крута фраза, яка надихає, але її сують всюди. Як не увімкнеш телевізор – обов’язково має з’явитися ця фраза. Якщо не в новинах, то у рекламі. Це вже відсилає нас до питання, чи доречно в ефірі використовувати нецензурну лексику, але то розмова до іншої теми…  

От і кавуни усюди. Їх викладають люди, які ніяк із Херсоном не пов’язані. У більшості своїй, вони ніяк раніше не висловлювались щодо ситуації в тому місті, навіть не думали про нього. А от коли сталося щось хороше, то всі підсіли на хвилю хайпу. Це здається певним лицемірством. Та й обмежувати Херсон лише якимись кавунами – це дивно. Велике місто зі своїми людьми, історією, здобутками… виходить, що всі радіють якомусь звільненню кавунів. Ми звільнили не кавуни, а важливе для України місто.  

Звісно, я розумію, що це лише символ. Як і інші символи, які підтримують українців в такі складні часи. Проте давайте не забувати, що у всього є своя межа. Я хочу радіти звільненим людям, а не кавунам. Не потрібно занадто сильно просувати один символ, давайте створювати нові, інакше буде як з руским кораблем. 

Олег Остапець

Please rate this

Залишити відповідь