«Сон грає краще, ніж співає той Гук», Або про адекватність на українському телебаченні 5/5 (2)

22 листопада 2022 року за годину до стартового матчу ЧС-2022 на стадіоні “Аль-Байт” розпочалася церемонія відкриття. На церемонії виступив учасник k-pop гурту BTS Чонгук. Він заспівав пісню Dreamers разом із катарським співаком Фахадом Аль-Кубаїсі. Один з українських коментаторів матчу з Megogo Sport – Віталій Кравченко у прямому етері назвав Чонгука китайцем. Також вже у прямій трансляції національного телемарафону України Роберто Моралес зазначив, що капітан Збірної Південної Кореї з футболу Сон Хин Мін грає краще, аніж співає Чон Чонгук.  

Фото: Фокус

Українські ARMY – фан-база південнокорейського співака, обурилась на ці висловлювання та почала оприлюднювати фрагменти з коментарями Кравченко та Моралес у соцмережах. Вони буквально «закидали» розгніваними коментарями пости Віталія та телеканалу Megogo Sport в Інстраграмі.  ARMY звинувачують коментаторів в расизмі та непрофесійному ставленні до роботи. Моменти з етеру доволі швидко розлетілись в інтернеті та все більше учасників фан-бази почали підтримувати Чон Чонгука.  

Щодо моєї думки стосовно побаченого. Доволі круто, що все більше людей дізнається про талановитих співаків з усього світу. Не винятком є і Чон Чонгук. Він доволі амбіційний та здатний чоловік. До того ж я розумію, чому його фан-база доволі різко відреагувала на висловлювання коментаторів. У своїх піснях Чонгук закликає людей толерантно ставитись один до одного та, безпосередньо, не виділяти людей за нацією, вподобаннями і т.д. Мова навіть не про те, що Чонгук є популярною особистістю, через гарну зовнішність та талант. Це про ідею та сенс, що він вкладає у свої пісні. Саме тому ARMY стоять стіною за Чонгука і прагнуть справедливості.  

Все ж коментатори вчинили неправильно щодо до співака. Насамперед, мені, як майбутньому журналістові, прикро за те, що Віталій Кравченко та Роберто Моралес не ознайомились із особистістю співака і у прямому етері дезінформували аудиторію. Я розумію, що коментатори знаються більше на футболі і не вдаються у галузь музики. Також на офіційній сторінці у Інстаграм  керуючий спортом на Megogo Sport зазначив, що організатори заздалегідь не надали мовникам інформацію про виступ зірки і коментатори змушені були підлаштовуватись у прямому етері. Але, по-перше, близько тижня перед матчем було офіційно заявлено про виступ Чон Чонгука на відкритті, тому, я вважаю, що коментатори все ж мали змогу продивитися інформацію про співака і могли б уникнути слова «китаєць». По-друге, якщо мовники професійно знаються лише на футболі, можна було б пропустити коментування виступу співака, або одразу зазначити, що не знають, хто виступатиме.   

Також стосовно етичних складових у висловлюванні Роберто Моралеса. Як можна порівнювати гру у футбол та музику? Я досі не розумію, до чого було висловлювання Роберто стосовно гри Сон Хин Міна та виступу Чон Чонгука. Якщо ще сказане Віталієм слово «китаєць» можна вважати за помилку, то слова Моралеса: «Ну і Сон грає краще, ніж співає той Гук» були сказані ні до чого. При всій повазі до «журналіста», але, я вважаю, що це порушення етичних норм як щодо самого Чонгука, так і щодо людей, котрі його підтримують. Це було непрофесійно з його сторони. 

Отже, після етеру та після того, як ARMY почали «бомбити» коментарями сторінки в Інстаграм Віталій Кравченко та стаф Megogo Sport оприлюднили вибачення стосовно ситуації, котра виникла. Все ж я дотримуюсь думки, що цієї неприємної ситуації можна було б уникнути, якщо захотіти.  

Владислава Попенко

Please rate this

Залишити відповідь